https://yle.fi/uutiset/3-11503824

Yle.fi sivustolla julkaistussa uutisessa kerrotaan, että kertakäyttöisten kasvomaskien kuluttajahinnat ovat lähteneet laskuun Suomessa. Viikko sitten kertakäyttöiset maskit maksoivat jopa yli euron kappale, mutta nyt hinnat ovat pudonneet yleisesti 10-20 sentillä. Kovimmin kilpailun on aloittanut S-ryhmä, joka on pudottanut 25 maskin laatikon hinnan halvimmillaan 11,90€ ja 50 kappaleen laatikon 19,90€, jolloin kappalehinnaksi tulee alimmillaan 40 senttiä. Muutamaa päivää aiemmin 25 kappaleen laatikon hinta oli vielä 19,90€.

Myös muissa vähittäiskaupoissa hinnat ovat laskussa, mutta se koskee lähinnä vain Kiinasta tuotuja maskeja. Niiden kappalehinta vaihtelee 60-90 sentin välillä. Suomessa valmistettujen kertakäyttömaskien kappalehinta liikkuu edelleen euron paikkeilla. Hinnat vaihtelevat kuitenkin edelleen rajusti.

Mielestäni on hyvä asia, että kasvomaskien hinnat ovat laskeneet. Jos koronaviruksen toinen aalto iskee, maskeille on varmasti paljon käyttöä, vielä enemmän kuin tällä hetkellä. Erityisesti tämä uutinen helpottaa varmasti vähävaraisia ihmisiä, koska kaikilla ei välttämättä ole varaa ostaa kalliita kasvomaskeja. Maskeja saattaa kulua päivän aikana useampi kappale, joten sillä on suuri ero, maksaako kasvomaski euron vai 40 senttiä kappaleelta. Hintojen lasku saattaa myös vähentää ihmisten kynnystä käyttää kasvomaskia tulotasosta riippumatta. Jos yksi maski maksaisi yli euron, moni voi jättää sen ostamatta taudin uhallakin. Jos hinta taas liikkuu muutaman kymmenen sentin paikkeilla, voi ajatella, ettei se ole iso menetys pankkitilillä.

Luulisin, että hintojen lasku ei olisi myöskään kasvomaskien valmistajille suuri isku, sillä maskien menekki on jo nyt suurta niiden käytön suositusten ollessa voimassa, ja jos koronaviruksen toinen aalto iskee, kasvaa se vielä entisestään. Tietenkin valmistaja hyötyisi suuremmasta hinnasta, mutta menekki ei silloin olisi välttämättä yhtä suurta.

Uutisessa muistutetaan myös siitä, että myös kasvomaskeissa on eroja. Sama kasvomaski voi eri kaupassa maksaa enemmän, joten hinnoista kannattaa ottaa selvää. Jos haluaa taata maskin täyden tehon, kannattaa myös varmistaa, että paketissa on EU-direktiivien vaatimuksen täyttävä CE-merkintä.