Helsingin Sanomien uutisessa (25.8.2020) “Lapin matkailuala: 60 prosenttia yrityksistä joutuu lopettamaan vuoden sisällä, jos ulkomaisia turisteja ei tule.  kerrotaan Lapin tilanteesta koronan vuoksi, kun matkailijoita ulkomailta ei ole käynyt. Lapissa odotetaan tietoja, voiko ulkomailta matkustaa Lappiin talvella, koska silloin ulkomaalaisten osuus matkailijoista on ainakin 80 prosenttia. 

 

Kotimaan matkailijoistakin tulosta tulee, mutta se on vain 20 prosenttia, koska he osaavat liikkua itse siellä, mutta ulkomaalaiset käyttävät pieniyritysten palveluja. Olen samaa mieltä, että ulkomaalaisia tarvittaisiin Lappiin auttamaan yritysten toiminnan säilymistä. Jos ulkomaalaisia ei tule talvella yhtään tai yhtä paljon kuin yleensä, niin noin 10 kuukauden sisällä 60 prosenttia yrityksistä eivät pysty enää toimimaan. Tilanne on huolestuttava ja Lappi tarvitsee tulevalle talvelle turisteja, joka käyttävät yritysten palveluita. 

 

Mielestäni olisi hyvä heti saada tietoja yrityksille, että saako Lappiin matkustaa ja onko se turvallista, jotta siitä voitaisiin tiedottaa ulkomaan matkailijoille. Uskon, että useatkaan ulkomailta tulijat eivät uskalla matkata mihinkään koronan vuoksi vielä talvella. Olen sitä mieltä, että osa yrityksistä Lapissa tulevat loppumaan. Lappi on kuitenkin suosittu turistikohde talvella, sillä siellä on aina niin kaunista, mikä vetää turisteja puoleensa. Monet matkailusta tykkäävät varmasti toivovat, että jo talvella on turvallista matkustaa. Mielestäni olisi hyvä suunnitella jotakin toimia, joilla tartunta riskit olisivat todella pienet ja ihmiset voisivat mennä Lappiin. 

 

Mielestäni olisi huolestuttava asia, jos niin suuri osa yrityksistä lopettaisi toimintansa Lapissa. Lappi tarvitsee turisteja, koska se on yksi niiden elinkeino. Siellä ei pärjä pelkillä kotimaisilla matkaajilla, koska he eivät käytä yhtä paljon palveluja.