Yle.fi- uutissivuston uutisessa ”Tässä on pantillinen lounasruokarasia, joka toimii ihan kuin tavallinen pullopantti – "Kertakäyttöpakkausten aika on ohi", julistaa suomalainen kasvuyritys” (25.8.2020) kerrotaan siitä, miten korona-aika toi suomalaisten lounastelijoiden elämään kestokäyttöiset ruokapakkaukset. Kamupak-rasioissa on kolmen euron pantti, jonka saa joko itselleen tai vaihdettua uuteen, puhtaaseen rasiaan, kun tuo likaisen rasian takaisin ravintolaan.  

Yrityksen perustaja Iida Miettinen ahdistui kertakäyttöastioiden käytön kasvusta. Hänen mukaansa Kamupak-rasian valitsevat henkilöt ovat usein ympäristötietoisia, ja rasioita tulee takaisin 95-prosenttisesti. Mielestäni idea on todella hyvä, ja on hienoa, että ihmiset haluavat vaikeassa tilanteessa muistaa myös luontoa. Merien muovijäte on mielestäni hyvin suuri ja surullinen ongelma.  

Pandemia-aikana kuitenkin ajattelee myös sitä, leviääkö taudit rasioiden kautta. Likaiset rasiat tuodaan ravintoloihin takaisin, mikä jollakin tasolla lisää ainakin ravintolatyöntekijöiden riskiä tartuntaan. Asiasta tuskin kasvaa ongelma, jos hygienia-asiat ovat muuten kunnossa. Sitä en epäile, etteivätkö suomalaiset palauttaisi rasioita takaisin, sillä kuten uutisessa mainittiin, olemme tunnetusti ahkeria panttipullojenpalauttajia. Meillä on myös kotona useampi kassi panttipulloja varten, ja ne tyhjennetään aika ajoin. Saaliilla saa helposti pienennettyä ruokaostosten hintaa, vaikkakin kuitti usein unohtuu lopulta taskuun. Kolmen euron pantti luultavasti houkuttelee rasian palauttamiseen. Olisi hyvä, jos jonkin ajan päästä muovisista kertakäyttöruokapakkauksista päästäisiin kokonaan eroon.  

Olen samaa mieltä uutisessa haastatellun LUT-kauppakorkeakoulun yrittäjyyden professori Henri Hakalan kanssa siinä, että kertakäyttöiset pakkaukset ovat helppoja eivätkä kuluttajat jaksa viedä kestorasioita moniin eri palautuspaikkoihin. Mielestäni ratkaisu pakkausten yksinkertaistamiseen ja palauttamisen helpottamiseen voisi olla se, että olisi automaattisia palautuspisteitä, joihin rasian voisi helposti sujauttaa, ja automaatti antaisi pantin takaisin. Uskon siihen, että joskus elämme aikaa, jolloin kertakäyttöisiä pakkauksia ei enää käytetä. Siihen on kuitenkin vielä matkaa, että jokainen ymmärtäisi, miten voi itse vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin näinkin pienellä asialla.