Iltasanomien uutisessa kerrotaan, että Uudenkaupungin autotehdas kutsuu 1000:sta aiemmin lomautetusta henkilöstä 500 takaisin töihin. Uutinen tuo vaihteeksi iloa korona-ajan useisiin huonoihin irtisanomis- ja lomautusuutisiin. 

 

Mielestäni työn tarjoaminen lomautetuille on mahtava asia. On hienoa, että autotehdas ajattelee lomautettujen työntekijöiden toimeentuloa, vaikka päätös ei varmasti ole ollut tehtaallekaan täysin joustamaton. Lomautusten peruminen on iso ja positiivinen asia monelle sadalle työntekijälle, mutta se säästää myös valtion kassaa. Työn tuoma hyvinvointi ja toimeentulo ovat edellytyksiä elämälle, ja työpaikan myötä ei kansalaisten tarvitse turvautua täysin Kelan, ja sitä kautta valtion, apuihin. 

 

Mielestäni on tärkeää ottaa huomioon myös se, että lomautuksien peruminen tekee todella hyvää Uudenkaupungin kaupungille. Lomautettujen työntekijöiden määrä on peräti viidestoistaosa kaupungin asukkaista, ja nyt lomautettujen ei tarvinnut suunnata katsettaan työn perässä muihin Suomen kuntiin ja kaupunkeihin. Autotehdas on suuri työllistäjä, ja töiden loppuminen olisi varmasti osaltaan lisännyt negatiivistä muuttoliikettä Uudellekaupungille. Kaupungin hyvinvoinnin ja talouden kannalta on tärkeää, että siellä on työtätekeviä ja hyvinvoivia asukkaita.  

 

Hyvät uutiset luovat ihmisille uskoa tulevaisuuteen. Vaikka automarkkinoilla monet autokaupat ovat varmasti menneet jäihin epävakaan elämäntilanteen vuoksi, uskoisin että tilanteen tasoituttua kysyntää riittää ja myös loput lomautetut pääsevät aikanaan takaisin töihin. 

 

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006605577.html (Iltasanomat, 18.8.2020, Jesse Kuparinen)