Uutinen on julkaistu Ylen sivuilla 3.9.2020 

 

Koronakriisin takia monet matkailuyritykset ovat ajautuvassa konkurssiin. Matkailua rajoitetaan kovin ottein, mutta terveysturvallinen matkailu tulee olemaan mahdollista. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan asia on hyvin vakava. “Sadat yritykset ja tuhannet työpaikat ovat vaarassa. 

 

Asia kyllä tosissaan näyttää hyvin ongelmalliselta monille yrityksille. Tarvitsemme nopeita päätöksiä, jotta saamme tietää, että perutaanko esimerkiksi tuleva matkailutalvi. Matkailuyrityksille tämä on huono juttu, mutta mielestäni lomamatkailu tulisi kieltää. Työmatkat ovat välttämättömiä joidenkin työssä, ja niitä ei voida heti estää, näin Yrittäjät sanoo. He toteavat myös, että “Yrittäjäjärjestön mielestä työlennot voisivat olla mahdollisia, jos matkustajalla on tuore negatiivinen testitulos, joka voidaan varmistaa maahan tullessa pikatestein”. Olen samaa mieltä. 

 

Lomalle meno ei ole aina pakollista, vaikka siihen onkin hirveä halu. Lomailulle ollaan kehittämässä mahdollisuuksia parhaillaan: “alan toimijat ovat kehittäneet viranomaisten kanssa malleja, joilla voidaan turvata terveysturvallinen matkailu”. Tässä mallissa matkailijat massatestattaisiin lentokentillä ja pakotettaisiin suojainten käyttö sekä heitä pidettäisiin eri ryhmissä välttäen mahdollisia kontakteja paikallisiin ihmisiin. Tämä voisi toimia matkailuyritysten ylläpitämise. Jos yritysten konkursseista ei olisi ongelmaa, sanoisin, että kaikki lomamatkailu kiellettäisiin hetken ajaksi, kunnes tilanne hellittäisi.