Iltasanomien julkaisemassa uutisessa ”Uudenkaupungin autotehdas kutsuu yli 500 lomautettua takaisin töihin” (18.8.2020) kerrotaan, kuinka noin 1000 lomautetusta reilu 500 työntekijää pääsee jatkamaan töitä autotehtaan palatessa kolmivuorotyöhön.

Autotehdas kärsi merkittävästi koronapandemiasta ja oli yksi harvoista suomalaisista tehtaista, joka joutui vähentämään työvoimaa merkittävästi. Tehdas on elänyt synkkiä aikoja, sillä tappio huhti-kesäkuussa oli lähes kaksi miljardia euroa, joka kuulostaa omaan korvaan erittäin suurelta summalta.

Mielestäni uutinen oli harvinainen näky tämän hetken talousuutisissa, sillä suurin osa kertoo työntekijöiden vähennyksistä tai erilaisten yritysten kriiseistä. Positiivinen uutinen muiden uutisten seassa on kuitenkin merkittävä asia, sillä se antaa ihmisille toivoa, että tilanne palautuu vielä ennalleen, kunhan vain jaksetaan uskoa tulevaan ja noudattaa viranomaisten ohjeita.

Kaikki lomautetut eivät kuitenkaan pääse palaamaan töihin, sillä työnmäärä on suoraan yhteydessä kulutukseen, ja kulutus ei ole vielä palautunut ennalleen, mutta suunta on kuitenkin positiiviseen päin. Mielestäni on hyvä, että edes osa työntekijöistä pääsee takaisin töihin, jonka avulla talous elämää voidaan alkaa elvyttää takaisin normaaliin päin. Yksi asia jää kyllä mietityttämään eli se, millä perustein palaavat työntekijät valitaan, vaikuttaako siihen työsuhteen pituus, rahantarpeen määrä esimerkiksi perheellisillä voisi olla etusija tässä vai onko kyseessä vain sattumalla valitut työntekijät.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006605577.html