Lapin matkailualan yritykset pulassa 

 

Helsingin Sanomat julkaisi 25.8.2020 uutisen “Lapin matkailuala: 60 prosenttia yrityksistä joutuu lopettamaan vuoden sisällä, jos ulkomaisia turisteja ei tule”. Uutisessa kerrotaan ulkomaisten asiakkaiden tärkeydestä Lapin matkailualan yrityksille sekä koronan aiheuttamista epävarmuuksista joulusesonkiin liittyen. 

 

Tämä uutinen huolestuttaa minua, koska pelkään että koronan aiheuttama matkailijakato voi johtaa jopa Lapin autioitumiseen. Huoleni johtuu siitä, että lappilaisten yrittäjien on vaikea löytää tarpeeksi asiakkaita yritystoiminnan ylläpitämiseksi, jos ulkomaalaiset eivät pääse matkustamaan joulusesonkina Lappiin. Jos asiakkaita ei ole, ihmisten on muutettava työn perässä muualle. Mielestäni on tärkeää, että ihmiset saava asua ja tehdä töitä siellä, missä he viihtyvät. Asuminen mielekkäässä elinympäristössä on hyvinvointia ylläpitävä tekijä. 

 

Lappi on tärkeä matkailukohde meille suomalaisille erityisesti ruska- ja hiihtoloma-aikana. Jos ulkomaalaisilta saadut tulot vähenevät, minua huolettaa, että Lapin lomailu kallistuu suomalaisten suosimina loma-aikoina. Mielestäni on tärkeää, että Lapin lomailusta ei tule liian kallista keskiverto ihmisille. 

 

Riskien hallintasuunnitelmat Lapin matkailun pelastamiseksi ovat mielestäni ihan hyviä, kunhan niiden kustannukset eivät kasva liian suuriksi Suomen valtiolle. Ihmisten terveys on toki aina rahaa tärkeämpi. On tärkeää valvoa, ettei korona leviä matkailun kautta Lappiin, jossa on hyvin vähän esimerkiksi tehohoitopaikkoja.