Yle uutisoi 22.8. koronaviruksen vaikutuksista Suomen talouteen ja etenkin vientiin viime kevään aikana. Uutisessa on äänessä useita suomalaisia ekonomisteja, jotka ennustelevat syksyn talousnäkymiä. Uutisen mukaan suurin osa asiantuntijoista oli sitä mieltä, että pahin on talouden kannalta jo ohi.

Yllätyin uutista lukiessani sen otsikoinnista “Suomi selvisi koronakeväästä voittajana EU:ssa – Pahin voi olla taloudessa jo ohi, ekonomistit arvioivat Ylen kyselyssä”, joka antaa ymmärtää, että koronatilanne tai sen uhka olisi, jotenkin poistunut Suomesta. Tilanne on kuitenkin todellisuudessa päinvastainen. Koronatartuntojen määrä on Suomessa kääntynyt syksyn aikana nousuun, eikä ole minusta kovinkaan vastuullista puhua koronan voittajista vielä tässä epävarmassa tilanteessa.

Uutisessa mainostetaan, kuinka Suomen talous on taantunut koronakevään aikana ennakkotietojen mukaan vähiten koko EU:ssa. Useat ekonomistit myös lupailevat, että talous on elpymässä ja että kotimainen kysyntä lähestyy jo koronaa edeltävää tasoa, jos korona saadaan taltutettua. On ymmärrettävää, että talouden rattaat on saatava pyörimään, mutta tilanteen kansa on oltava hyvin varovainen ainakin niin pitkään, että jonkinlainen luotettava rokote on saatu markkinoille. Siihen saakka on minusta riskialtista alkaa ylistää Suomea, kun tilanne voi pelottavan nopeasti kääntyä hyvin pahaksi, mikä asettaisi talouden elpymistä monta askelta taaksepäin.

Osa uutisen ekonomisteista oli myös sitä mieltä, että maailmankaupan heikentymisen myötä myös Suomen ulkomaankauppa tulee ajautumaan lisävaikeuksiin.

https://yle.fi/uutiset/3-11503219