Mielipidekirjoitus: Tällaisia taloja saa nyt Suomesta pilkkahinnalla – Ostajan kannattaa olla tarkkana 

 

Kyseisessä uutisessa puhutaan asuntojen arvoista. Mielestäni uutinen on melko tiivis ja hyvä, mutta siitä puuttuu kokonaan muutamia tärkeitä käsitteitä tai tilastoja liittyen asuntokauppoihin. Uutisessa puhutaan vain systemaattisesti vuoron perään erilaisista kohteista, jotka kaipaavat jotain ja mikä lähtöhinta on ja missä kohde on myynnissä. Kaipaisin jotain faktatietoa hintojen taustoittamiseksi, enkä vain toteamusta, että “asunto on pilkkahinnalla myynnissä”. Pitäisikö ostajan vain uskoa, sitä kun joku sanoo? Myöskin toivoisin viittausta ylipäätään suomalaisten taloudellisen tilanteen vaikuttamiseen asuntokaupassa ja koronaviruksen vaikutuksista. 

 

Uutisesta puuttuu myös hieman alueellisten hintaerojen vertailua. Toki esimerkiksi ostaja voi olettaakin, että Salossa olevalla omakotitalolla on erilaiset hintatasot kuin vanhemmalla koulurakennuksella Kainuussa, mutta mielestäni siitäkin voisi mainita. Mielestäni oli kuitenkin hyvä, että joidenkin kohteiden yhteydessä kerrottiin kohteen läheisyydessä sijaitsevista suuremmista kohteista esim. Rukasta. Pidän uutisesta sen järjestelmällisyyden takia, ja ne muutamat faktat ja nettisivustot, jotka on linkattu, ovat melko luotettavia. 

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006616913.html  Uutinen on julkaistu Iltasanomien Taloussanomissa 30.8.